Het aandeel van videodienst Zoom is één van de grote winnaars van de coronapandemie.

Maar hoe zit het met de noodzaak van videobellen, als thuiswerkers na de coronapandemie weer vaker op kantoor verschijnen?

Drie beursanalisten geven hun visie op de perspectieven voor Zoom.

De vraag is simpel: is videodienst Zoom op weg om een telecomgigant te worden of zullen we ons het bedrijf vooral herinneren als een rage uit het coronajaar 2020?

Het aandeel Zoom is dit jaar grofweg verzesvoudigd in waarde. Maar recent schommelde het aandeel ook heftig. Dat heeft veel te maken met de komst van coronavaccins die perspectief bieden op de terugkeer naar een wereld waarin thuiswerkers vaker op kantoor verschijnen en communicatie via videocalls aan urgentie verliest.

Toch zijn financiële analisten op Wall Street eensgezind in hun advies: koop het aandeel Zoom als je het niet hebt en houd het sowieso vast als je het al wel hebt.

Volgens TipRanks zijn er de afgelopen drie maanden 26 onderzoeken gepubliceerd over Zoom, waarvan dertien adviseerden Zoom-aandelen te kopen, twaalf om de aandelen vast te houden en slechts eentje het advies gaf ze te verkopen.

Toch begint de twijfel toe te slaan, nu het einde van de coronapandemie in zicht lijkt te komen en het onduidelijk is wat dit gaat betekenen voor Zoom. We vroegen drie analisten naar hun inzichten en adviezen.


De Zoom-expert

Alex Zukin van de Royal Bank of Canada ziet signalen dat Zoom het niet zal volhouden om in het huidige tempo te blijven doorgroeien. "Voor een aandeel dat zo snel is gestegen, kan dat een probleem worden."

Ondanks de tragere groei van Zoom zal het bedrijf "de komende jaren en misschien zelfs decennia koploper blijven in zijn sector", verwacht Zukin.

Zukin zegt dat het aandeel in zijn meest optimistische voorspelling kan stijgen tot een waarde van 650 dollar per aandeel. Maar dat kan alleen als de groei aantrekt en beleggers daar vervolgens direct op inspelen.

Als de groei van het bedrijf verder vertraagt, verwacht hij dat het aandeel weleens zou kunnen dalen tot een koersniveau van 355 dollar.


De optimist

Analist Rishi Jaluria van de Amerikaanse zakenbank DA Davidson is een van de meest optimistische analisten als het over Zoom gaat. Hij verwacht dat het aandeel zich binnen korte tijd weer op een prijs van 600 dollar per zal bevinden, fors hoger dan het huidige koersniveau van iets meer dan 400 dollar.

Jaluria denkt dat de tweede coronagolf beleggers zal doen beseffen dat de pandemie nog lang niet voorbij is. "Ik denk dat Zoom een belangrijke rol gaat vervullen in het nieuwe normaal, waarin we deels op kantoor en deels thuis blijven werken."

Als de producten van het bedrijf - denk aan 'Zoom Phone', 'Zoom Marketplace' en 'Zoom Event Consulting' - aanslaan, kan Zoom zijn winst de komende tien jaar fors laten groeien.

"Er zijn genoeg voorbeelden van bedrijven die dit voor elkaar hebben gekregen", zegt Jaluria. "Als Zoom deze groei kan voortzetten, kan het bedrijf in waarde verdrievoudigen tot zo'n 400 miljard dollar."


Het tegengeluid

De enige analist die zich onderscheidt van de heersende consensus over Zoom is Brad Zelnick van Credit Suisse. "Ondanks het voortdurende succes en de leidende positie die het bedrijf heeft in zijn sector, weerspiegelen de resultaten uit het derde kwartaal de zorgen van sommige investeerders over de groeimogelijkheden van Zoom", schreef hij maandag in een mail aan zijn klanten. "Een terugkeer naar een normale situatie (na Covid), zou het bedrijf flinke tegenwind kunnen opleveren."

Een van zijn grootste zorgen is de toenemende afhankelijkheid van Zoom van kleine bedrijven met tien of minder werknemers. Hij zegt dat deze bedrijven verantwoordelijk waren voor 80 procent van de omzet van Zoom in het derde kwartaal van dit jaar, maar dat ze economisch gezien kwetsbaar zijn en minder ruimte hebben om te groeien.

Zelnick denkt wel dat de 'Cloud Phone Service' van Zoom potentie heeft, maar dat het een grotere uitdaging wordt om dit tot een succes te maken dan de meeste analisten verwachten. Het zal volgens hem moeilijk worden voor Zoom om volgend jaar al goede resultaten te boeken met de dienst, wat weer effect zal hebben op de winstgevendheid van Zoom.

LEES OOK: ‘De beurs is een casino geworden’: Wall Street-veteraan wijst op parallel met de euforische stemming in 1999 en 2007, in de aanloop naar grote beurscrashes